Kako pobijediti upalu grla

Uvodna slika za Kako pobijediti upalu grla

Pečenje, osjećaj iritacije, otežano gutanje i bol simptomi su upale grla poznati gotovo svima. Pogađaju nas najčešće tijekom zimskog razdoblja kada smo skloniji podleći virusnim i bakterijskim infekcijama.

Kad grlo boli najčešće se radi u upali ždrijela izazvanoj bakterijom ili virusom. Ždrijelo ima važnu obrambenu ulogu i često je prvo na udaru vanjskih utjecaja. Kako bi pravilno pristupili liječenju upale ždrijela potrebno je odrediti radi li se o bakterijskoj ili virusnoj infekciji. Kod virusne infekcije razvoj grlobolje je postepen, dok se kod bakterijske infekcije bol u grlu pojavljuje naglo. Bakterijske infekcije praćene su visokom tjelesnom temperaturom i izrazito upaljenim ždrijelom s gnojim naslagama. Virusne upale prate respiratorni simptomi poput hunjavice, promuklosti i kašlja. Liječenje virusnih infekcija je simptomatsko, i u većini slučajeva možete ih liječiti sami. Bakterijske upale zahtijevaju terapiju antibioticima pripisanu od strane liječnika.

Upalu grla u većini slučajeva izazivaju virusi koji napadaju gornje dišne puteve. Kod virusnih infekcija antibiotici su neučinkoviti i nepotrebno ih je davati jer osim što nemaju učinka na viruse, mogu poremetiti fiziološku floru ždrijela te potaknuti razvoj rezistencije na antibiotik. No, neugodne simptome je moguće ublažiti i izliječiti. Prije svega pobrinite se da u tijelo unosite dovoljno tople (ne vruće) tekućine poput čaja ili juhe kako bi spriječili dehidraciju. Također, izbjegavajte suh zrak. Vlažite zrak u prostorijama u kojima boravite i redovito ih provjetravajte. Samo odgovarajuće navlažena sluznica dišnih puteva može obavljati svoju funkciju, a provjetravanjem prostorija poboljšava se kvaliteta udahnutog zraka i smanjuje koncentracija uzročnika u prostoru.

Kod liječenja bolesti grla mogu vam pomoći ANGAL® pastile i ANGAL® Limun pastile. Djeluju lokalno na infekcije u usnoj šupljini i ždrijelu, uništavaju mikroorganizme i ublažavaju bol. Osim pastila, brzo olakšanje donosi ANGAL® S sprej i ANGAL® S Limun sprej. Aplikator spreja omogućuje direktno i ciljano nanošenje na mjesto boli.

ANGAL® je namijenjen liječenju blažih upala grla. U slučaju bakterijske upale grla popraćene vrućicom obavezno posjetite liječnika.