Upute o lijeku ANGAL®

Uvodna slika za Upute o lijeku ANGAL®

ANGAL® se koristi za lokalno ublažavanje simptoma upale ždrijela kao što su bolno gutanje i nadražaj. ANGAL® sadrži djelatne tvari klorheksidin i lidokain. Klorheksidin ima antimikrobni učinak, a lidokain je lokalni anestetik koji djeluje analgetički. Na taj način ANGAL® smanjuje bol i druge simptome upale ždrijela te opasnost od razvoja težih infekcija.

ANGAL® se primjenjuje kod blažih infekcija u usnoj šupljini i ždrijelu. Bakterijska infekcija s vrućicom zahtjeva i druge mjere liječenja, kao što su npr. antibiotici.

Angal® je paleta lijekova koji su vam dostupni u obliku pastila i spreja, u nekoliko okusa, a obuhvaća: ANGAL® pastile, ANGAL® S sprej, ANGAL® Limun pastile i ANGAL® S Limun sprej te ANGAL® Med pastile. Svi oblici lijeka Angal® mogu se koristiti kod odraslih i djece starije od 6 godina.

Nemojte primjenjivati ANGAL® ako ste preosjetljivi na bilo koji sastojak lijeka. Ako ste trudni ili dojite, nemojte uzimati ANGAL®, osim na preporuku svog liječnika.

Nemojte uzimati ANGAL® istodobno s lijekovima koji smanjuju djelovanje enzima kolinesteraze (npr. neostigmin, distigmin, piridostigmin) i druge lijekove za liječenje miastenije gravis (autoimuna bolest koja oslabljuje mišiće). Zbog mogućih interakcija (međusobnog djelovanja) treba izbjegavati istovremenu ili uzastopnu primjenu drugih antiseptika. To se ne odnosi na druge oblike lijeka ANGAL®. Ako želite kombinirati primjenu ANGAL® pastila i ANGAL® S spreja, ne smijete prekoračiti najveću dozvoljenu dnevnu dozu. Pojedinačna doza pastila može se zamijeniti s pojedinačnom dozom spreja ( npr. umjesto 1 pastile možete primijeniti 3-5 potisaka spreja).

ANGAL® se ne smije primjenjivati učestalo i dugo. Ograničite primjenu na 3 do 4 dana. Ako se stanje ne poboljša, ili se simptomi pogoršaju posjetite liječnika.

Posebna upozorenja i mjere opreza pri uporabi lijeka ANGAL®:

 • Antiseptici ne steriliziraju već samo privremeno smanjuju broj mikroorganizama u usnoj šupljini i ždrijelu.
 • Ograničiti primjenu ovog lijeka na neophodno ublažavanje boli i iritacija. ANGAL® se ne smije primjenjivati neprekidno, kroz dulje vrijeme ili prečesto. Ako nema poboljšanja nakon 3 do 4 dana od početka primjene lijeka, potrebno je savjetovati se s liječnikom.
 • Izbjegavati primjenu ovog lijeka u osoba s dokazanim reakcijama preosjetljivosti na neki od sastojaka Angal® pastila i spreja.kao i u osoba općenito sklonim reakcijama preosjetljivosti.
 • Primjena previsokih doza (više od 20 pastila na dan) može povećati rizik od pretjerane neosjetljivosti grla, koja može za posljedicu imati smanjenu kontrolu nad refleksom gutanja i aspiraciju hrane u dišne putove.
 • Bolesnike treba upozoriti da nakon primjene lijeka, a najmanje 30 minuta, ne bi trebali konzumirati hranu, piće niti prati zube.
 • ANGAL® pastile, ANGAL® Limun pastile, ANGAL® Med pastile sadrže sorbitol. Bolesnici s rijetkim nasljednim poremećajem nepodnošenja fruktoze ne bi trebali uzimati ovaj lijek.
 • ANGAL® Med pastile sadrže sulfite u tragovima (iz arome meda). Rijetko mogu uzrokovati teške reakcije preosjetljivosti i bronhospazam.
 • ANGAL® Limun pastile sadrže aspartam. Aspartam sadrži fenilalanin. Može biti štetan u osoba s fenilketonurijom.
 • ANGAL® S sprej sadrži 41,6 vol % etanola (alkohola), tj. do 140 mg po najvećoj pojedinačnoj dozi za odrasle i djecu stariju od 12 godina, odnosno 84 mg po najvećoj pojedinačnoj dozi za djecu od 6 do 12 godina.  ANGAL® S Limun sprej sadrži malu količinu etanola (alkohola), manje od 100 mg u 5 potisaka.
 • ANGAL® S sprej i ANGAL® S Limun sprej sadrže glicerol, koji može uzrokovati glavobolju, želučane tegobe i proljev.
 • ANGAL® pastile  i ANGAL® S sprej sadrže levomentol, stoga se ne smiju davati djeci koja su imala mišićne grčeve (uključujući febrilne konvulzije).
 • ANGAL® Med pastile sadrže prirodno sladilo steviju.

Svi oblici lijeka Angal® prikladni su za primjenu kod osoba sa šećernom bolešću jer ne sadrže saharozu.

Sastav dostupnih oblika lijeka ANGAL®:

 • ANGAL® pastile - jedna pastila sadrži 5 mg klorheksidindiklorida i 1 mg lidokainklorida. Pomoćne tvari: levomentol, sorbitol, magnezijev stearat.
 • ANGAL® Limun pastile - jedna pastila sadrži 5 mg klorheksidindiklorida i 1 mg lidokainklorida. Pomoćne tvari: sorbitol, magnezijev stearat, aspartam, aroma limuna, acesulfamkalij
 • ANGAL® S sprej - 1 mililitar otopine sadrži 2 mg klorheksidindiglukonata i 0,5 mg lidokainklorida. Pomoćne tvari: levomentol, cineol, glicerol, saharinnatrij, citratna kiselina hidrat, etanol, pročišćena voda.
 • ANGAL® S Limun sprej - 1 mililitar otopine sadrži 2 mg klorheksidindiglukonata i 0,5 mg lidokainklorida. Pomoćne tvari: etanol, propilenglikol, glicerol, sukraloza, citratna kiselina hidrat, aroma limuna, pročišćena voda.
 • ANGAL® Med pastile – jedna pastila sadrži 5 mg klorheksidindiklorida i 1 mg lidokainklorida. Pomoćne tvari: citratna kiselina, aroma meda (sadrži sulfite u tragovima), stevija, magnezijev stearat, sorbitol.

 

Nuspojave ANGALA® su rijetke, no ako se pojave obavezno se javite liječniku.

Najnovije informacije o navedenim lijekovima dostupne su pretraživanjem baze lijekova Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH (HALMED) na poveznici: http://www.halmed.hr/

Nuspojave možete prijaviti ovdje.

O ANGALU

O ANGALU

ANGAL® ima dvostruki učinak, djeluje na mikroorganizme, uzročnike bolesti, i ublažava bolove. Na...

Saznajte više >